Yabancı dil öğreniminin, günümüz şartlarının getirmiş olduğu bazı gerekliliklerin yanı sıra, kişinin bilişsel becerileri, sosyal becerileri, genel dil algısı ve telaffuz becerileri, akademik başarısı ve kültürel farkındalığı açısından önemi oldukça fazladır. Dili sadece bir iletişim aracı olarak kullanmanın ötesinde, dil öğrenim sürecinin kendisi, kişiye farklı alanlarda birçok beceri kazandırmaktadır.
Beyin Gelişimi
Beyin, yeni dil seslerini, yeni dilbilgisini öğrenirken yeni nöral bağlantılar oluşturur. Bu, çocuğun bilişsel yeteneklerinin gelişmesine ve beyin fonksiyonlarının iyileşmesine yardımcı olur.
Dil Algısı ve Telaffuz Becerileri
Erken yaşta dil öğrenimi çocuklara farklı dil seslerini tanıma ve doğru telaffuz etme becerisi kazandırır. Dilbeşeri sistemi geliştirerek, çocukların dil seslerini ayırt etme ve çıkarma yeteneklerini arttırır. Bu, onların ana dilleri de dahil tüm dilleri daha akıcı ve doğru şekilde konuşmalarına yardımcı olur. Yapılan bazı araştırmalarda, ikinci dil öğrenen çocukların ana dillerini kullanma becerilerinin de daha iyi olduğu gözlemlenmiştir.
Akademik Başarı
Dil öğrenimi, çocukların okuma, yazma ve matematik gibi diğer derslerde daha başarılı olmalarına yardımcı olur. Yapılan araştırmalar, iki dilli yetişen (bilingual) çocukların diğer derslerinde de akranlarına göre daha başarılı olduğunu ortaya koymaktadır.